Een feestelijk vertrek
We schrijven 10 april 1912.
Op de kade in Southampton is het een drukte van belang, nu de RMS Titanic op het punt staat aan haar eerste reis te beginnen. De kruiers lopen af en aan om alle bagage van de eerste klas passagiers aan boord te brengen, terwijl de aanwezige muzikanten een vrolijke mars ten gehore brengen. Verder naar achteren wordt de laatste proviand geladen, want er zal op deze tocht veel en goed gegeten worden. Met name in de eerste klas, maar omdat het de "maiden voyage" betreft zullen ook de tweede en zelfs de derde klasse boven verwachting goed worden verzorgd.
Tussen de menigte op de kade legt een vader aan zijn zoon uit wat hij weet van het schip: "Ik heb gehoord dat het schip onzinkbaar is. Vandaar ook dat er maar zo weinig reddingsboten nodig zijn.” Verderop praten een paar vrouwen opgewonden met elkaar: “Het is het grootste schip ter wereld. Er is zelfs een squashhal, bibliotheek en zwembad aan boord. Er kunnen wel 3.300 mensen aan boord!” "Ja," zegt een ander, "jammer dat wij niet mee mogen!"
Op de brug is het rustiger. Kapitein Edward John Smith bereidt zich voor op zijn laatste reis. Over enkele weken gaat hij van zijn pensioen genieten. Hij controleert voor de laatste keer de route en wacht ongeduldig op de havenloods. Naast hem praten de eigenaar, J. Bruce Ismay en de architect en bouwer van het schip, Thomas Andrews zachtjes met elkaar. Ze bespreken hoe ze er samen voor gaan zorgen dat de Titanic niet alleen het grootste, maar ook het snelste schip gaat worden.
Rond het middaguur wordt eindelijk de laatste loopplank ingetrokken en kan de RMS Titanic met 1.301 passagiers en 941 bemanningsleden aan haar tocht naar New York beginnen…
Titanic: het verhaal
In Titanic – De Musical reist u mee aan boord van dit prachtige schip. Het verhaal wordt verteld door de ogen van diverse opvarenden: De eigenaar van het schip die probeert een nieuw record te vestigen, de scheepsbouwer die weet dat het schip een té grote snelheid niet aan kan, de kapitein die van zijn allerlaatste reis een zeer bijzondere wil maken, de stoker die weet dat het schip veel te snel vaart om het te kunnen blijven bijhouden, de marconist die in blinde paniek andere schepen probeert te alarmeren, de man in het kraaiennest die de ijsberg veel te laat ziet en drie Ierse meisjes die het plan hebben opgevat om naar Amerika te emigreren in de hoop daar een beter leven te kunnen opbouwen.
Maar tegelijkertijd gaat het over het standenverschil dat in de jaren ’10 van de vorige eeuw nog in grote mate bestond: de rijkste passagiers uit de eerste klasse die uiteindelijk de grootste kans kregen om als eerste een sloep te bemachtigen, de middenstanders uit de tweede klasse voor wie dat al veel lastiger was en de arbeiders/emigranten uit de derde klasse – letterlijk in de onderste laag van het schip – die werden opgesloten om te voorkomen dat ze eventueel een van de reddingssloepen zouden kunnen bereiken.
Titanic: Een waardig jubileumproduct
Als jubileumproductie voor het 25-jarige bestaan van Het Brabants Muziek-Theater is gekozen voor het tragische verhaal van de Titanic. Het dramatische verhaal gebracht met een grote cast met veel benoemde rollen, een live orkest en in de beste zalen van Brabant. Kortom: een dramaproductie die past in de lijn van eerdere producties van Het Brabants Muziek-Theater en waaraan een breed gezelschap van oudgedienden en nieuwe sterren kan meespelen!
Over de musical Titanic
“The musical play TITANIC examines the causes, the conditions and the characters involved in this ever-fascinating drama.”
De musical Titanic, een muzikale theaterbewerking van het historische verhaal van de eerste reis van dit "schip van de dromen", was voor het eerst op Broadway te zien in 1997 en won 5 Tony Awards. Het verhaal is geschreven door Peter Stone en de muziek werd gecomponeerd door Maury Yeston, die ook zorgde voor de liedteksten. De Nederlandse vertaling is van Daniël Cohen.
De musical vertelt niet het verhaal van de film, waarin Leonardo DiCaprio en Kate Winslet u meenemen in hun liefdesverhaal. Integendeel, in de musical draait het om het schip en nemen de opvarenden u mee in het tragische verloop van de eerste reis van dit prachtige schip.
En dan het theater in...
In elk theater hebben we maar één dag om licht, geluid en het gigantische decor van Titanic De Musical op te bouwen. Een immense uitdaging voor onze hardwerkende crew, die al om 7.00u 's ochtends start, maar uiteindelijk staat het altijd!
Amateur Musical Awards
In november 2017 vond in Koninklijk Theater Carré voor de derde keer de uitreiking van de Amateur Musical Awards plaats. Uit de 81 aangemelde musicals wist Het Brabants Muziek-Theater eerder al 5 nominaties voor Titanic De Musical in de wacht te slepen en op tijdens de gala-avond werden twee van deze nominaties verzilverd: Roy Verhoeven, in zijn rol als Frederick Barret, werd uitgeroepen als winnaar in de categorie 'Beste Mannelijke Hoofdrol Drama'. Het Brabants Muziek-Theater als geheel won met Titanic De Musical de felbegeerde Award 'Beste Musical Drama'.
“Titanic door Het Brabants Muziek-Theater is een productie op hoog niveau. Het spel is dik in orde, de zang klinkt als een klok en het orkest is bijzonder goed. Ook achter de schermen is het niveau hoog. Zowel het decor als de vele kostuums in de tijdsgeest van de voorstelling als de goede geluidstechnici zorgen voor exacte ondersteuning zoals bedoeld. Zonder aarzelen: deze productie is groots en gedegen gemaakt.”
'Beste Musical Drama' is een enorm compliment voor alle 130 vrijwilligers die zich 18 maanden lang hebben ingezet om Titanic De Musical te maken tot de beste amateurmusical 2017 van Nederland. Eervolle vermeldingen waren er verder voor Annemarie Paulusse in haar rol als Kate McGowan, Mieke van Nistelrooy in haar rol als Alice Bean en Marion Rodie voor het mooiste toneelbeeld. Hoewel zij geen Award hebben gewonnen zaten zij wel bij de beste 5 van Nederland.
Bekijk een uitgebreide videoreportage over de award-uitreiking via TVSchijndel. Onderstaande prachtige foto's van onze cast tijdens de Amateur Musical Awards met dank aan Neeltje Knaap:











































